Extras RNTR 7

Capitolul IV Alineatul 10

10. Conditii privind vizibilitatea

10.1 Geamurile vehiculelor trebuie sa fie omologate si sa poarte marca de omologare in conformitate cu Directiva 92/22/CEE cu modificarile ulterioare sau cu Regulamentul 43 CEE-ONU. Conditia se considera indeplinita si de catre geamurile care sunt omologate conform normelor SAE sau DOT.

10.2 Geamurile aflate in campul de vizibilitate principal al conducatorului auto trebuie sa asigure o transparenta de cel putin 75% pentru parbriz, respectiv 70% pentru restul geamurilor.

10.3 Campul de viziblilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale fata si luneta. In cazul in care vehiculul este dotat cu oglinda laterala dreapta, luneta nu mai face parte din campul principal de vizibilitate.

10.4 Nu este permisa diminuarea transparentei geamurilor aflate in campul de vizibilitate principal al vehiculului astfel incat sa nu se mai respecte prescriptiile subpct.10.2.

10.4.1 Elementele sau procedeele de diminuare a transparentei geamurilor trebuie sa fie certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Extras RNTR 1

–––––––

Nr. Crt. Denumirea verificarii Metoda de control si

aparatura necesara

Defecte constatate
1. Camp de viziblilitate Inspectia vizuala de pe sa sau de la postul de conducere a)Obstructionarea campului de vizibilitate al conducatorului care ii afecteaza vederea in fata sau lateralb)Nu se asigura viziblilitatea corespunzatoare spre inapoic)Nu se asigura viziblilitatea corespunzatoare
2. Stare parbriz si celelalte geamuri (daca au fost prevazute de producator) Inspectie vizuala de pe sa sau de la postul de conducere ( pentru parbriz, conform Anexei nr.2 lit.D) a)Geam fisurat sau decoloratb)Geam cu transparenta neconforma cu cerintele specificc)Parbriz sau geam in stare necorespunzatoare (sablat, zgariat / cu opacitati importante sau din material neconform)

d)Parbriz fisurat intr-o zona in care se accepta/fisurat, spart sau cu transparenta neconforma cu cerintele specifice

3. Oglinzi retrovizoare Inspectie vizuala a)Oglinda lipsa ori care nu asigura vizibilitatea corespunzatoareb)Oglinda deteriorate sau fixate necorespunzator
4. Stergatoare de parbriz Inspectie vizuala si functionala a)Stergator care nu functioneaza corespunzator sau lipsab)Lamela stergatorului deteriorate / lipsa
5. Spalatoare parbriz Inspectie vizuala si functionala Spalator care nu functioneaza coprespunzator / lipsa
6. Sistem dezaburire (daca a fost prevazut de producator) Inspectie vizuala si functionala Sistem care nu funtioneaza sau deteriorat